eatreadwearlove

22 Ocak 2014 Çarşamba

Eyvah Grip Oluyorum!


Şu grip denen illet vücudumuza girerken pasaport falan göstermiyor.Öylece daaan diye giriveriyor.Her sene de adını değiştiriyor,kendince cool hareketlere giriyor.
Bu seneki yeni virüscüğümüzün adı H3N2.Ülkemize gireli 1 ay oluyor.Herkes hasta,sokakta hapşıranlar sümkürenler gırla gidiyor.Bi de yapışkan bi virüs çıktı bizimkisi.Öyle ilaçsız 7 gün ilaçla 1 haftada falan geçmiyor.
Peki ne yapmamız gerek?Korunmamız mümkün mü?Bugün bunları konusalım istedim,belki hala grip olmayanlarınız için bi katkısı olur.

1)C vitaminli meyveler sebzeler
Mayo Klinik araştırmalarına göre C vitaminini sanılanın aksine hastalıktan önce almalıyız.Yani ''Aman hasta oldum,hadi bi portakal suyu içeyim de hemen iyileşeyim''gibi bi durum söz konusu degil.
Ama hasta olmadan önce düzenli miktarda kullanırsak hastalığı kısa sürede atlatmamızı sağlayacaktır:)

100 Gram Besinde Yer Alan C Vitamini Miktarı;
Greyfurt (34mg), mango (28mg), çilek (57mg), mandalina (30mg), erik (10mg), ahududu (25mg), kuşburnu (1000-1500mg), kayısı (10mg), avokado (8mg), böğürtlen (6mg), incir (2mg), kırmızı biber (190mg), kivi (90mg), kavun(42mg).


2)NAR!
Nar en çok antioksidan içeren meyveler arasında 5. sırada.Portakalı yeşil çayı solladı!
Bunun yanı sıra son araştırmalarda nar suyunda bulunan “punikalagin” adlı bileşenin grip virüsünün çoğalmasını durdurduğu ve nar suyu içerisindeki elajik tanen adlı maddelerin grip virüsünün hücre duvarını etkilediği virüslerle savaşı kolaylaştırıldığı keşfedildi.
Hem nar suyu da çok lezzetlidir,neden içmeyelim ki:)

3)Soğangiller:)
Soğan, pırasa, sarımsak, yeşil soğan gibi yiyeceklerin içinde hücrelerin zarar görmesini engelleyen bileşimler bulunuyor.Bu bileşimler iltihap önleyici ve enfeksiyonlara karşı tam bir savaşçı:).Bu nedenle salata yaparken ''Ağzım soğan kokucak'' diye doğramaktan kaçınmayın lütfen.Gribe karşı sizi iyi koruyacak olan soğanı ihmal etmeyin.(Not:Soğan yedikten sonra,dişlerinizi fırçalasanız bile hafif bi kokusu kalır.Bir bardak süt içerseniz koku falan kalmaz:)

4)Kahvaltı ve Yumurta
Kahvaltıyı atlayıp,güne başlarsanız 1-0 geridesiniz demektir.Kahvaltı size güne başlamanız,mikroplarla savaşmanız için vücut direncinin temel taşını oluştuyor.
Yumurta sarısı da bağışıklık sistemimizin direnç kazanmasında etkin rol oynayan A vitamini deposu,kahvaltı tabağınızın yanına 1 adet yumurta koymaya ne dersiniz?

5)Balık
Omega 3 gibi kaliteli bir yağ asidine sahip!Peki bu omega 3 grip için ne yapar?Omega 3 bağışıklığımızı koruyan, enfeksiyonun çok daha fazla ilerlemesine engel olan hatta gerilemesini sağlayan önemli bir yağ asidimizdir.Bu nedenle özellikle bağışıklık sistemimizi korumaya çalıştığımız şu dönemlerde haftada 2 gün balık yemeliyiz:)(Tercihen yağlı balıklar)

6)Çaylar
Zencefil,ıhlamur,adacayı,kuşburnu bizi bir kalkan misali korur.Bi sonraki postta size uyguladığım bi tarifi vericem:)

H3N2ye karşı savaşımızda hepimize başarılar dilerim:)SENİ YENECEĞİZ H3N2!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder